Legfontosabb ismeretek az ivartalanítással kapcsolatban

A tulajdonosok körében, ha az ivartalanításról esik szó, számos kérdés merül fel, és téves információk is keringenek a köztudatban.

Röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudni valókat.

Miért ajánlatos?

- Az ivarzással járó kellemetlen tünetek megszűnnek.

Szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. A kb. 10 napig tartó véres hüvelyváladék csöpögés kellemetlen lehet a lakásban. Megváltozik a viselkedésük, fegyelmezetlenné válhatnak, hajlamosak megszökni. A séták a kan kutyák tolakodó érdeklődése miatt körülményesek, azok mindent elkövetnek, hogy a szukákhoz férjenek. Családi háznál sokszor gyengének bizonyul a kerítés távol tartásukhoz, vagy tönkre teszik azt. A csavargó hímek sokszor sérüléseket szenvednek: verekszenek, autó üti el őket... Macskák ezen időszak alatt viselkedésükkel, hangjukkal igencsak zavarhatják a gazda pihenését.

- Nem kívánt szaporulat megakadályozása

A felelős állattartás, állatvédelem egyik fő pillére, hogy ne szülessenek olyan állatok, melyekre nem vár jó élet. Egy idő után szinte lehetetlen szerető, gondos gazdákat találni az új jövevényeknek. Az ismeretlen helyre, menhelyekre kerülő kölykök sorsa igencsak bizonytalan.

- Betegségek megelőzése

Sok betegség megelőzhető, gyógyítható az állatok sterilizálásával.

Az ivari működés befolyásolható, felfüggeszthető hormonális kezelések útján is, de hatásuk néha kiszámíthatatlan, ill. jelentős mellékhatással járhatnak. Már egyszeri használatuk is elősegítheti a petefészek-méh, emlők megbetegedését (különösen fiatal, és idős korban!) gyakori ismétlésük pedig ennek kockázatát sokszorosára emeli.

Sajnos hormonális kezelések, és párosodás nélkül is igen gyakori a gennyes méhgyulladás, mely gyors orvosi beavatkozás híján rövid időn belül maradandó szervi károsodást okozhat, életveszélyes állapotot eredményezhet. Mindezt, és az egyéb petefészek, méh elfajulásokat (ciszta, daganat.) értelemszerűen megelőzhetjük a még egészséges állatból való eltávolításukkal.

A fiatal korban elvégzett ivartalanítás csaknem teljesen kizárja az emlődaganatok kialakulását, és a hormonok hiányában az álvemhesség tüneteivel, esetleges következményeivel sem kell számolnunk.

Hím állatok ivartalanítása a prosztata problémákra, ill. a hormonfüggő végbélnyílás tájéki daganatos betegségekre megoldást hozhat. Természetesen herékből fejlődő daganatok sem alakulhatnak ki azok eltávolítása után.

Röviden a műtétről:

Az ivari működés megszüntetésének biztonságos, és végleges módja a sebészi ivartalanítás, mely rendelőnkben rutin műtétnek számít.

A szuka kutyáknál több ok miatt is jobb a műtétet a két tüzelés közötti, nyugalmi periódusra időzíteni, de elvégezhető akár a nem kívánt vemhesség ideje alatt is. Kan kutyánál, macskáknál bármikor vállalható.

Az állatot a megbeszélt időpontban kikoplaltatva (8-12 óra az utolsó evéstől, 4 óra az utolsó vízfelvételtől teljen el) várjuk. A beavatkozás altatásban történik, fájdalom nélkül. Kb. 1 óra hosszan tart, majd rövidesen haza vihető.

Nőstényeknél a hasfal sebét a középvonalban ejtjük, mely macskánál, kis testű kutyánál egészen apró, nagy testű kutyánál is mindössze néhány centiméter! Ez az eljárás nagyobb gyakorlatot igényel, de az állat számára kisebb megterheléssel jár, és csökkenti a szövődmények esélyét.

Hím állatoknál a herék eltávolításához nem kell a hasüreget feltárni.

Nézzük az ellenérveket:

- Altatási veszélyek, műtéti szövődmények

Kellő szakmai tapasztalattal, korszerű technikai háttérrel, biztonságos altatási protokoll választható. Fiatal, egészséges, nem elhízott állatnál minimális az altatási és műtéti kockázat, gyorsabb a sebgyógyulás. Részletesebben az altatásról itt olvashat!

- Elhízásra való hajlam

Az anyagcsere folyamatok változása miatt az amúgy is hízásra hajlamos fajtáknál jelentkezhet. Nagyobb odafigyelést, tudatosságot igényelnek etetés, mozgatás terén, így kivédhető.

- Vizeletcsöpögés (inkontinencia)

Főleg a nagy testű fajták hajlamosak rá-náluk kb. 10%-ban kialakul. Általában gyógyszeres úton kezelhető a probléma.

- Csontrendszert érintő változások

Az egészen fiatalon, ivarérés előtt ivartalanított állatoknál a végtagok csontjai tovább növekednek, ezáltal ők kissé magasabbra nőnek. A hímek feje nem lesz olyan erős, "kanos", mint a nem ivartalanított társaiknak. Ezek a küllemi változások azonban semmilyen betegségre nem hajlamosítanak, az ivarérés után műtött állatoknál pedig nem is jelentkeznek. Csontritkulás állatoknál nem alakul ki ivartalanítást követően.

- Viselkedésbeli változások

Az a hiedelem, hogy "megbolondul" az ivartalanításon átesett állat, teljesen alaptalan. A változások inkább jó irányúak: a hímek agresszivitása, dominanciája csökken, csavargási hajlamuk mérséklődik. Nem kívánnak mindent vizeletükkel megjelölni, és annak erős, kellemetlen szaga is megszűnik. Elmaradnak a nőstények azon kiszámíthatatlan reakciói, melyek a hormonszintek ingadozásaiból adódnak. Általában nyugodtabbá, kedvesebbé, gazdáikhoz még ragaszkodóbbá vállnak. Az állat nem "tudja" mi történt vele, lelki károsodás nem éri.

- Visszafordíthatatlan a beavatkozás

Igen, de téves az a nézet, hogy egyszer szülnie kell minden állatnak.

Ez a tájékoztató csak rövid összefoglalása a témakörnek, de talán segített döntésének meghozatalában. Ha nem kíván tenyészteni kedvencével, akkor egyértelműen a fiatalkori sterilizálást javasoljuk. Sokkal több, lényegesebb előnyt jelent, mint amit esetleg ellenérvként lehet felhozni. Bizonyított tény, hogy nemcsak nyugodtabb, de hosszabb életet is élnek az ivartalanított állatok.

Rendelőnkben, személyes találkozás során mód van egy-egy Önt érdeklő kérdés alaposabb, részletesebb átbeszélésére, valamint egyéb felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolunk.

Dr. Molnár Zsolt

Elérhetőség:
Telefon:
+36 (72) 256 - 321
Cím:
Pécs, Kovácstelep
Ürögi fasor 4.
Nyitvatartás:
hétfő - péntek:
8 - 10
15 - 19
szombat:
zárva
vasárnap:
zárva